sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Kymmenen komentoa ja kymmenen elämänohjetta

Raamatun kymmenen käskyä:
  1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.
  2. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä.
  3. Pyhitä lepopäivä.
  4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
  5. Älä tapa.
  6. Älä tee aviorikosta.
  7. Älä varasta.
  8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.
  9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.
  10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.
Intiaanien kymmenen käskyä:
  1. Kohtele kunnioituksella Maata ja kaikkea joka oleskelee sen päällä.
    (Treat the Earth and all that dwell therein with respect)
  2. Pysy lähellä Suurta Henkeä.
    (Remain close to the Great Spirit)
  3. Osoita suurta kunnioitusta läheisillesi.
    (Show great respect for your fellow beings)
  4. Työskennelkää yhdessä koko Ihmiskunnan hyväksi.
    (Work together for the benefit of all Mankind)
  5. Anna apua ja ystävällisyyttä missä sitä tarvitaankin.
    (Give assistance and kindness wherever needed)
  6. Tee minkä tiedät olevan oikein.
    (Do what you know to be right)
  7. Huolehdi Mielen ja Ruumiin hyvinvoinnista.
    (Look after the well-being of Mind and Body)
  8. Kohdenna osa pyrkimyksistäsi suuremmalle Hyvälle.
    (Dedicate a share of your efforts to the greater Good)
  9. Ole totuudenmukainen ja rehellinen koko ajan.
    (Be truthful and honest at all times)
  10. Ota täysi vastuu toimistasi.
    (Take full responsibility for your actions)

Kun vertailee Raamatun ja intiaanien kymmentä käskyä, niin tulee mieleen Raamatun Jumalan olevan itsetunto-ongelmallinen narsistinen diktaattori. Raamatun Jumala korostaa itseään ja olettaa, että on muitakin jumalia. Raamatun käskyt ovat negatiivissävyitteisiä "Älä, Älä, Älä...". Raamatun käskyt ovat enemmänkin komentoja ja ihmistä halutaan hallita niillä.

Intiaanien kymmenen käskyä ovat ihan eri tasolla, ne käsittelevät paremmin suoraan koko maapalloa ja ihmiskuntaa sekä kaikkien yhtenäisyyttä. Intiaanien käskyt ovat paremminkin ohjeita ja positiivissävytteisiä "Ole, Ota, Tee, Anna...". Intiaanien käskyt lähtevät siitä oletuksesta, että on olemassa Suuri Henki (ylin jumaluus), joka on samalla kertaa yksi ja monta, myöskin kaikki ja jokainen. Hän on osa aurinkoa, ja aurinko on osa Häntä. Hän voi piillä eläimessä tai kasvissa. Suuri Henki virtaa kaikkeen maailmaan, aivan kuten tuulenviri kuusten neulasissa laulaa lauluaan Suurelle Hiljaiselle. Intiaanialueesta riippuen Suuri Henki tunnetaan myös nimillä Wakan tanka, Massau'u ja Manitou. Suuri Henki ei ole yksittäisen entiteetin ilmentymä, vaan maailmankaikkeuden yhtenäisyyttä edustava mystinen voima. Suuri Henki voidaan mieltää monien luonnonvoimien yhteen sulautuvana substanssina.

Intiaanien Suuri Henki muistuttaa paljon dharmalaisten uskontojen maailmankuvaa. Ylin jumaluus on jokin persoonaton kaikkia ylläpitävä voima. Raamatun Jumala on vaikeampi käsittää ja sulattaa. Raamatun Jumala on yksi, jolla on kolme olemusta, Isä, Poika ja Pyhä Henki. Raamattu ei juurikaan kerro Jumalan olemuksesta mitään, Jumala on vain jokin jossakin. Raamatun Jumalalla tuntuu olevan persoonakin. Raamattu ei ainakaan viittaa luonnonilmiöihin suoraan kuin dharmalaiset uskonnot sekä intiaanien opit.

Raamatun Jumala selvästi pelkää ihmisen löytävän muitakin jumalia. Onko näin ollen kristinuskon Jumala jokin joka esittää olevansa Jumala, vaikka ei olekaan? Onko kristinusko harhapoluilla, kristinuskon tuntema Jumala ei olekaan ylin Jumala?

Intiaanien käskyissä pyydetään pysymään lähellä Suurta Henkeä, tämän voi mieltää elämistä sopusoinnussa maailman ja maailmankaikkeuden kanssa. Nykyihmiset ovat tainneet etääntyä Suuresta Hengestä - emme kunnioita luontoa. Intiaanien käskyissä ei pelätä muita jumalia, vaan pyydetään ihmisen muistavan Jumala.

Raamatun käskyt 7, 9 ja 10 tarkoittavat melkein samoja asioita, ne voitaisiin niputtaa yhdeksi käskyksi. Oikeastaan Raamatun käskyt 4-10 ovat moraaliohjeita, jotka jokainen normaali ihminen tietää ilman Raamattuakin - mikä on oikein ja mikä on väärin. Intiaaneilla on "Tee minkä tiedät olevan oikein" -käsky, se on kaikenkattava ohje. Se pitää sisällään Raamatun käskyt 4-10 ja paljon muutakin. Ihminen ei ole täydellinen, mutta hän voi tehdä parhaansa niillä tiedoilla mitkä hänellä on milloinkin.

Intiaaniviisaus:
Sinulla on oikeus olla oma itsesi. Voit olla oma itsesi ainoastaan tekemällä parhaasi. Kun et tee parastasi, et voi olla oma itsesi. Tätä totuuden siementä sinun kannattaa ravita mielessäsi. Et tarvitse kirjaviisautta tai hienoja filosofisia käsitteitä. Et tarvitse muiden hyväksyntää. Ilmaiset omaa jumalallisuuttasi elämällä ja rakastamalla itseäsi ja muita.
- Don Miguel Ruiz, tolteekki-mestari

Kaikki olennot maailmassa ovat Hengen Tiellä. Kaikkien maan päällä elävien olentojen elämänpolun Suuri Henki on viitoittanut ainoastaan suurin piirtein. Hän näyttää heille suunnan ja päämäärän, mutta sallii heidän itse löytää tien sinne. Hän tahtoo, että kaikki toimivat itsenäisesti, oman luonteensa mukaan kuunnellen sisintään. Eikä tuolla Hengen Tiellä astella katolisella, juutalaisella, buddhalaisella sen enempää kuin intiaanienkaan tavalla. Universaali rakkaus kokoaa meidät kaikki kulkemaan samaa tietä. Intiaanien mukaan kaikki ovat siis yhtä ja kaikilla on sama päämäärä, johon jokainen kulkee omaa polkua pitkin - kuin gnostilainen oppi. Ainakin joidenkin intiaanien mukaan on vain yksi Paratiisi, sinne päätyvät kaikkien sielut, oli sitten hyvä tai paha. Kuolemaan loppuvat kaikki taistelut, kaikki on yhtä. Suuri Henki ei milloinkaan jätä auttamatta niitä, jotka etsivät häntä puhtain sydämin. Rauha palaa ihmisten sydämiin, jos he hyväksyvät sukulaisuutensa maailmankaikkeuden kanssa. Uskovat, että maailmankaikkeuden keskuksessa asuu Suuri Henki ja tämä keskus on kaikkialla, että se on meidän jokaisen sisimmässä.

Mielenkiintoinen filosofia on intiaaneilla. Maailmankaikkeuden keskus on kaikkialla, mutta myös jokaisessa sielussa. Näin ollen Suuri Henki on meissä jokaisessa, jokainen tajuaa sen ennemmin tai myöhemmin. Raamatussakin on tähän viittaus, ihminen on Jumalan temppeli jne. Meidän varmaan pitäisi nyt oivaltaa, että emme ole erillään yhtään mistään, olemme itse Jumalan "osia". Kaikki sielut yhdessä ovat ylin jumaluus.

Voisin nyt tulla siihen loppupäätelmään, että intiaaneilla on paljon paremmat kymmenen käskyä kuin mitä on Raamatussa. Toki käskyistä löytyy muutamia samojakin, mutta Raamatun käskyjen muodot ovat jotenkin suppeampia kuin intiaaneilla. Intiaanien käskyt ovat mielenkiintoisempia ja laajempia, eivät ne ole niin tympeässä, kuivassa sekä negatiivisessä muodossa.

Lue lisää intiaaniviisautta »

Lue myös:
Yhdeksän sääntöä ihmisenä olemiseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti