lauantai 7. toukokuuta 2016

Lestadiolaisten suhtautuminen televisioon

Olen keskustellut muutamien vanhoillislestadiolaisen kanssa heidän suhtautumisesta televisioon. Yleisesti on tiedossa etteivät he suosi televisiota. Olenkin yrittänyt saada selville sitä perimmäistä syytä, miksi he kokevat television negatiivisena asiana. Keskustellessa aiheesta lestadiolainen usein laittaa defenssin päälle ja keskustelu muuttuu kireäksi ja kiusalliseksi. Yritän kysellä tarkkoja ja loogisia syitä, saan vastaukseksi vain ympäripyöreitä vastauksia, kuten "Emme halua katsoa televisiota" tai "Parempi on olla ilman televisiota", tällaiset vastaukset eivät vastaa oleelliseen, että miksi niin on.

Mikäli lestadiolainen jaksaa kuunnella minun tivaamista aiheesta, eikä poistu tilanteesta pois, saatan saada vähän paremmankin vastauksen, kuten "Televisiosta tulee paljon pahaa". Paha tarkoittaa tässä tapauksessa kaikkea, mikä ei sovi lestadiolaisen maailmankuvaan - syntistä materiaalia. Toisaalta televisio ehkä voisi ollakin lestadiolaisella ja katsoa hänelle sopivaa ohjelmaa. Ongelmana on silloin kiusaus langeta syntiin eli alkaa katsoa televisiota enemmän ja enemmän. Lestadiolainen ei halua ottaa tällaista riskiä, että hän saattaa antaa Paholaiselle pikkusormen, joka viekin koko käden. Parempi on olla kokonaan ilman televisiota.

Juttu ei kumminkaan ole näin selkeä. Lestadiolaisilla ei ole televisiota, mutta he kyllä katsovat netin kautta TV-ohjelmia. Olen koittanut kysellä, mikä ero on televisiolla ja netti-TV:llä? Tähänkään en ole oikein saanut kunnollista vastausta, eräs vastaus on ollut "Netti on nykyään välttämätön, mutta televisio ei". Tuo on kyllä totta, ilman nettiä ei nykyään oikein pärjää, monet palvelut tukeutuvat nettiin. Netti on välttämätön -selitys ei kyllä ole vedenpitävä selitys, sillä vain perustellaan, miksi lestadiolainen käyttää nettiä. Lestadiolaisenkin on pakko käyttää nettiä, vaikka netti onkin varsinainen Hyvän- ja Pahantiedon puu. Televisiosta tulee paljon epäsopivaa materiaali, siksi sitä tulee välttää. Nettiä käytetään, kun sen on nykyään välttämätöntä ja netin kautta katsellaan myös ohjelmia. Lestadiolainen ottaa netissä melkoisen riskin, koska ns. hakukoneet (Google) on nopea tie niin Hyvään kuin Pahaankin. Nettiä ei nähdä sellaisena mörkönä kuin televisiota, vaikka mielestäni netti on rajattoman tiedon lähde Pahaankin. Enemmän netissä on Pahaa kuin televisiossa.

"Netissä voi itse valita mitä katsoo ja lukee" tällaisenkin perustelun olen kuullut. Tuohon sanon, että TV:n kohdallakin on sama valinnan mahdollisuus, mutta se ei kuulemma ole sama asia. Netissä ei kai sitten lankea niin helposti syntisen tiedon poluille kuin television kanssa?

Mikä on nykyään edes televisio, tätäkin olen pohtinut. On olemassa televisio (+ digiboksi), tietokoneet netteineen, pelikonsolit, kännykät ja tabletit. Kaikkien edellä mainittujen laitteiden kautta voi katsella TV-ohjelmia, mutta vain itse televisio on "kielletty" lestadiolaisilla.

Eräs lestadiolainen sai nettiliittymän mukana digiboksin ja liitti sen digiboksin pelikonsolinsa näyttöön. Taisi olla TV liitetty pelikonsoliin tai sitten tietokoneen näyttö, jossa on myös televisiomahdollisuus. Tämä näyttö + digiboksi -yhdistelmä oli hänen mielestään ihan OK ja katsoi näin MM-jääkiekkoa. Hänen logiikka oli varmaan se, että se ei ollut televisio, vaan pelkkä pelikonsoli, jonka kautta katsoi TV-ohjelmaa. Minun mielestäni näyttö + digiboksi on sama kuin televisio, koska digiboksihan mahdollistaa vanhoissakin televisioissa TV-kuvan. Digiboksi on siis sama kuin televisio, ei ole väliä mihin muuhun näyttöä käytetään. Digiboksilla katsoi MM-jääkiekkoa, niin yhtä hyvin sillä voi katsoa muutakin TV:n tarjontaa, näin ollen hän katsoi täysiveristä televisiota. Hän ei vain varmaan pitänyt yhdistelmää televisiona, vaan jonain muuna, jonka kautta ei ole vaaraa langeta syntiin. Mikäli olisi pitänyt yhdistelmää televisiona, varmaan olisi hänen omatunto koputtanut päätä synnin merkiksi.

Se että lestadiolaisellekin netti on välttämätön olla, se ei kumminkaan tarkoita, että netin kautta olisi jokin pakko katsoa TV-ohjelmia. Netin kautta katsominen on yhtä tietoista kuin television katselu, ohjelmien luo täytyy mennä. Tässähän on taas se synnin mahdollisuuskin, voi alkaa katsoa netinkin kautta mitä ohjelmia vain.

Itse lestadiolaisilta en ole saanut suoraa ja selvää vastausta, miksi ja milloin tämä heidän "TV-kammo" on alkanut. Se tieto minun täytyi itse kaivaa ja löysinkin selityksen. 1960-luvulla lestadiolaiset alkoi pohtia, onko televisio hyvä vaiko paha asia. 1970-luvulla tehtiin ns. televisiopäätös, jonka tuloksena päätettiin, että televisiota ei tule suosia. 1971 SRK:n vuosikokous Ruukissa päätyi siihen, että television hankkineita on kaikessa rakkaudessa puhuteltava kerran tai kahdesti, minkä jälkeen heitä tuli pitää "pakanoina ja publikaaneina". 1976 Sievin vuosikokouksessa kehotettiin paikallisia rauhanyhdistyksiä hoitamaan TV-asia loppuun. Television hankkineita uskoa tunnustavia tuli pitää uskonsa kieltäneinä. Tämä televisiopäätös on edelleen voimassa.

Näin ollen ei olekaan ihme, että lestadiolaisilla on kollektiivinen TV-kammo. Mikäli hankkii television, on silloin pakana ja uskonsa kieltäjä. Eivät luota itseensä, että pystyisivät katsomaan vain valittuja ohjelmia - televisio jäisi välillä auki pidemmäksikin aikaa. Näin ollen on parempi olla kokonaan ilman televisiota.

1930-luvulla lestadiolaiset miettivät, miten radioon tulisi suhtautua. Silloin joku sanoikin, jos radio-ohjelma menee liian villiksi, niin onhan siinä se virtapainike. Lestadiolaisilla on maailmallinen musiikki -termi, lyhyesti sanottuna liian rytminen ja sanaton musiikki on vaarallista. Radiota voi kuunnella, vähän samalla idealla kuin katsoa televisiota.

Maailma muuttuu, niin myös televisio. Televisioon on tullut tietokoneen ominaisuuksia, sillä voi surfata netissäkin. Nähtäväksi jää, sulautuvatko joskus tietokone ja televisio kokonaan yhteen. Kuinka käy silloin televisiopäätöksen?

2 kommenttia:

  1. Heh tämäpä oli hauskakin kertomus linkkeineen.
    Tuo jos uskonto kielsi telkan, sitä sai katsoa lääkärissä tms paikassa satunnaisesti, tai urheilua (mikä tekosyy)

    Maalla ollessani jossa lestaperheitä oli paljon, omaan mieleen jäänyt runsaslapsisuus, ja että sitä telkkaria ei vain ollut, kävimme joskus kahvilla yhdessä perheessä, jossain vaiheessa kahffekupin nurinkääntö jäi pienen mieleen. (tyrkyttikö ne liikaa kaffetta?)

    Isompana menin serkun kanssa nien pihamaalle mansikkavarkaisiin..melkein jäätiin kiinni, silloin talossa oli jotain lestanuoria perheen nuorten kanssa.
    Juostiin karkuun metsään, loikkien kuin hirvet, porukkaa perässä, ja ihmettelin miksi hitossa mulla oli valkoiset vaatteet, kuin huutomerkki: Täällä olen ottakaa kii vaan!
    Ei jääty kiinni, mutta pitkin viikkoa tuli kuittailua, kukahan söi meidän mansikat, ja autolla ajettiin perässä kun pyöräilin= taka-ajoa!

    Tuosta tv jutusta, että n. 1995 kaverini perheessä ei ollut telkkaria, mutta kerran sen perheen isä halusi tulla meille katsomaan tv:stä jonkun ohjelman. (muistan sen stressin mikä syntyi äkkiä pyyhkimään pölyt tv:n päältä, en tiä ehtikö.)

    Lapsena sitä ei paljon kummasteltu että miksi kaikilla ei ole tv, olikohan se urbaanitarinaa että lestat ei saa pestä pyykkiä edestä täytettävällä koneella, näkee muutoin kuin kalsarit ja pikkarit pyörii keskenään :P

    -C

    VastaaPoista
  2. Lestadiolaisilla on joitakin epäloogisia sääntöjä. Alkoholi on kielletty, mutta tupakka ei. Hiuksia ei saa värjätä, mutta permanentin voi ottaa kyllä. Siinä ne tunnetuimmat. Oikeastaan itse lestadiolaiset eivät nimitä niitä kielloiksi, koska heillä ei ole kuulemma kieltoja, niin ei vain uskovaisen tule tehdä.

    Tuo pesukonetarina on legendaa, sen tiedän =)

    VastaaPoista