tiistai 20. kesäkuuta 2017

Tarkkikselta kaatikselle

1980-luvun loppupuolella Kasmasiini-ohjelman yhteydessä näytettiin 8-osaisin Tarkkis-sarja, joka jatkui 3-osaisella spin-offilla Kaatis.

Tarkkis-sarja kuvaa tarkkailuluokkalaisten arkea 1980-luvulla. Kaatiksella ollaan kesälomalla. Päähahmona voidaan pitää Tommia, joka on luokan kovin kingi, ainakin hän niin luulee. Tommi ei oikein jaksa tehdä mitään, muuta kuin sylkeä kattoon ja aukoa päätään. Tommin käytökseen on kumminkin syynsä "Sillä on vähän levottomat kotiolot. Sen isä aina hakkaa ja riehuu kännipäissään ja ammuskelee hirvikiväärillä", näin ainakin Janne selittää asian.

Tarkkis perustuu sutkautushuumoriin. Henkilöt laukovat välillä sarjana ehkä hieman tökeröäkin huumoria, mutta se on just se suola tässä. Kun näitä huumoritäyteisiä vuorosanoja ei ole, niin silloin ohjelma etenee välillä hyvin verkkaisesti eteenpäin, oikein mitään ei tapahdu. Kunnes taas joku sanoo jotain enemmän tai vähemmän viisasta.

Kun katsoin tätä sarjaa 1980-luvulla, näytti Tommi kunnon kovikselta ja anarkistiselta. Nyt vuonna 2017 katsoessani Tommia, vaikuttaa hän aikas kesyltä hahmolta, ei yhtään pelottava - uhitteleva koiranpentu.

Täytyy vielä erikseen mainita, että Tarkkiksen 8-osassa on kohtaus, jossa viljellään nykypuulla mitattuna melko rasistisia vitsejä. TV:ssä voisi joutua sensuroinnin kohteeksi se pätkä. Toisaalta sehän on vain ajankuvaa, sellaista pystyi silloin 1980-luvulla vielä sanomaan TV:ssä.

Yle areena:
- Tarkkis
- Kaatis

Ovat katsottavissa vuoden 2018 kevääseen.

Lue myös:
Erityiset VS. Tarkkis

4 kommenttia:

  1. Ei helise kellot ko sarjoista, en muista. Tiedan nimelta.
    Hauskaa kun on alettu nayttamaan vanhempia sarjoja. Huomasin etta muitakin vanhoja nostalgisia sarjoja tulee, kaikkia ei jaksaisi katsoa.
    Oi aikoja, oi tapoja, ja aika aikaa kutakin.
    CE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Radio-ohjelmiakin on julkaistu. Knallin ja sateenvarjon voisin nyt nostaa esille. Aikoinaan joitakin olen kuullut.

      Poista
  2. Voi että ku on surkia elämä, siis mulla ku just ny tänne skriivaan. Mut eniwei, funtsin et sillo joskus ku rantarokis Juraija hiippi alko veivaan Iisilivingii ja Leidii in bläkeis ni ei ollu tietookaa metaanikuplist sun muust tekoälyst. Siis Orbiki tarkeni jussina lyhkäsis kalsareis iha ulkona eikä tarvinnu sisäll nojailla takankylkeen niinq ny täs tänää xD ja palelee silti.

    Et sitä mä vaa, et pitäskö siit Vöystist olla huolissaa? Vähä niinq ne oli Penast sillo joskus. Et perustaa joku Aapo-tukiryhmä tai jotai...

    http://www.otakia.com/wp-content/uploads/V_1/nom_9/206/1720.jpg

    Ai nii, kai sunki pitäs käydä Keisarilt kahvipannu, vaik vaa disainiks sun kämppää? Siis tukee tollasii yrittäjii eikä vaa kadehtii niitä? Se Markku on muute kaivinkonekuski siviilis. Et ei siltä voi suurii remppataitoi vaati. Vaik kyl silt just siks pitäski kauhal vaatii...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katos! Orbin poikakin on tänne löytänyt. Jos ei olisi ollut nimeä, niin tyylistäkin olisi tunnistanut =)

      (täällä en nyt halua muistella Vöystejä, ainakaan tässä aiheessa)

      Huutis on helppoheikki, ratsastaa TV-kuuluisuudella. Markku kaivaa omaa kuoppaa =)

      Poista