perjantai 1. syyskuuta 2017

Syntyvyys laskee, missä vika?

Edellinen kirjoitukseni oli Antti Rinne ja synnytystalkoot. Nyt jatkan samaa aihepiiriä, pohdin joitakin syitä syntyvyysongelmaan.

Suomi ja maailmakin on muuttunut vuosikymmenten saatossa, eikä välttämättä parempaan suuntaan. Jotkut miettivät, että onko järkevää tehdä lapsia tähän maailmaan tai elämäntilanteeseen - kurjuutta ja köyhyyttä sekä epätoivoa. Eräs syy on koulutus- ja urakeskeisyys, jotta nykymaailmassa pärjää, täytyy olla koulutusta ja hyvä työ. Urakeskeisyys johtaa siihen, että ensimmäinen lapsi saadaan yhä vanhempana. Karua, mutta totta. Naisilla 35 vuoden ikää ja miehillä 40 vuoden ikää pidetään rajapyykkeinä, jolloin hedelmällisyys alkaa laskea. Urakeskeisyydessä ei siis ole montakaan otollista vuotta aikaa yrittää lasta, varsinkaan montaa lasta.

Yksin asuminen yleistyy, siihen on moniakin syitä. Alle kokosin vähän tilastoa eri paikkakunnilta, otin mukaan suurimpia kaupunkeja, mutta myös joitakin pienempiä ympäri Suomea (valtaosa taitaa painottua länteen).

Kunta
Sinkku miehiä
(16-35 vuotiaista)
Sinkku naisia
(16-35 vuotiaista)
Helsinki
22881
24240
1814,1
Tampere
11741
9824
1200,9
Turku
9095
9161
1000,5
Lahti
4344
3457
1074,2
Jyväskylä
6256
5127
1198,7
Joensuu
3243
2626
945,3
Raahe
699
334
462,9
Kajaani
1475
863
1085,2
Oulu
8809
6473
983,6
Tornio
619
350
488,1

Suomessa oli vuonna 2015 yhteensä 159 532 yksin asuvaa 16–35-vuotiasta miestä ja samanikäisiä yksin asuvia naisia oli 119 067. Yksin asuvia alle 36-vuotiaita miehiä on siis koko Suomessa yli 40 000 enemmän kuin yksin asuvia naisia. Kunnittain tarkasteltuna selviää, että käytännössä vain Helsingissä ja Turussa naisia on miehiä enemmän.

Yleisesti ottaen suurissa kaupungeissa sinkkujen sukupuolijakauma on tasaisempi kuin maaseudulla, mutta lähes puolessa Suomen kunnista yksin asuvia miehiä on tuplamäärä naisiin verrattuna. Yllä olevassa, minun kokoamasta pienestä tilastostakin käy ilmi tuo maaseudun jakauma - Raahe ja Tornio. Suurissa kaupungeissa jakauma on melko tasainen. Miksi näin on? Maaseudulla usein miehet jäävät jatkamaan sukutilaa ja naiset näkevät tulevaisuutensa kaupungissa ja koulutettuna. Tästähän syntyy jälleen uusi kuilu sukupuolten välille. Miehet jäävät maaseudulle "böndeiksi" ja naisista tulee kaupungeissa korkeasti koulutettuja uranaisia. TV:ssäkin on Maajussille morsian -ohjelma, joka jo kertoo tuosta kuilusta. Maaseudulla on vähemmän ihmisiä tai ainakin väestöntiheys on paljon harvempi kuin kaupungeissa. Maaseudulla on vähemmän kumppanimahdollisuuksia, täytyy lähteä jopa naapurikuntiin etsimään ehdokkaita. Kaupungissa niitä vilisee joka nurkalla, niin ainakin luulisi.

Tilastollisesti sinkkumiehiä on yli 40 000 enemmän kuin sinkkunaisia, siitä huolimatta kaikki sinkut eivät vain kohtaa ja yksin asuminen yleistyy. Ovatko hyvin koulutetut kaupunkilaisnaiset liian vaativia miesten suhteen? Enää ei riitä punainen tupa ja perunamaa, täytyy olla koulutusta ja rahaakin enemmän? Valinnanvara pienenee kaupungeissakin, jos liikkuu vain oman koulutustason piireissä ja ehkä näin usein onkin. Ylempi ja alempi taso eivät niin kohtaa - Victoria ja Daniel on poikkeus.

"Miksi kauneimmat, seksikkäimmät ja kuumimmat naiset ovat sinkkuja?" Tätä on kysynyt Elite Dailyn lifestyle-kirjoittaja Lauren Martin. Lyhyesti sanottuna, kaikki tuollaiset on jo varattuja tai niin luullaan ja ei edes lähestytä. Eikä joku vähän rujomman näköinen mies viitsi edes yrittää kaunotarta. Tästä päästään hyvin siihenkin stereotypiaan, että jääkiekkoilijalla on missi vaimona. Näyttää ja tuntuu, että julkisuuden henkilöt deittaavat toisiaan pienissä piireissä. Onhan se tietysti loogista, julkisuuden henkilöt pyörii vain keskenään samoissa juhlissa (paitsi se Victoria).

Parhaassa synnytysiässä olevat on joko liian hyvin koulutettuja tai sinkkuja, he eivät vain kohtaa nykyään. Vuonna 2016 nainen synnytti keskimäärin 1,57 lasta (hedelmällisyysluku). Suurperheet nostavat jonkun verran syntyvyyslukuja. Syntyvyys laski Suomessa, mutta tietyssä osassa Suomea syntyvyys nousi. Etelä-, Keski- ja Pohjois-pohjanmaalla syntyvyys nousi. Ehkä tähän ilmiöön on osasyynä niillä alueilla vallitseva uskonnollinen suuntaus. Tosin ei heilläkään kumppanin löytäminen ole helppoa. Alueella on pääosin pieniä paikkakuntia ja sen lisäksi heidän täytyy löytää kumppani "omien" joukosta. Kun oikea kumppani löytyy, niin lapsia saattaa hyvinkin tulla enemmänkin kuin 2,1 lasta (uusiutumisraja).

Maaliskuussa, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan, kuultiin kommentteja "Nyt syntyvyys kyllä laskee". Näin on myös sanonut Pentti Linkola, mutta tosiasiassa Suomessa uusiutumisraja on alittunut vuodesta 1969 lähtien. Enkä muutenkaan usko, että homoseksuaaleja on väestöstä, niin monta prosenttia, että se vaikuttaisi jotenkin syntyvyyden laskuun - päinvastoin näyttää olevan. Koska heterosinkut eivät löydä toisiaan, mutta lapsia täytyisi saada. Päätyvät jotkin heteronaiset hankkimaan homomiehen kanssa lapsen. Tällainen järjestely tekee kummastakin vanhempia. Tunnetuimpia tällaiseen ratkaisuun päätynyt on ehkä Jani Toivola. On niitäkin nähty, että lesbo ja homo hankkivat keskenään lapsen ja näin lapsi saa taas isän ja äidin. Mitenkähän kirkko suhtautuu näihin?

Loppukevennykseksi kaivan arkistojen uumenista kirjoittamani Nörtin deitti-ilmoituksen.
Nörtin deitti-ilmoitus
Etsin naista, joka on sisäisesti kaunis, ulkoista kauneutta en pysty vaatimaan, koska omassakaan ulkonäössä ei ole kehumista. Naisen tulisi olla sopivan ikäinen, mikä on sopiva ikä, niin sen näkee sitten.

Nörttiys pitäisi olla sinulla veressä, olet aina tuntenut vetoa koneisiin, peleihin sekä muihinkin vimpaimiin, mutta toivon, että tuntisit vetoa myös sitten minuunkin edes vähän.

Naisella tulisi olla hyvä kielitaito, C++, Java -ohjelmointikielet olisi hyvä osata, mutta enköhän minä sulata, jos et hallitse kuin PHP:tä, HTML:ää ja CSS:ää, näistä tie on vain ylöspäin. Lisäpisteitä saat, jos osaat Fortrania (tai edes tiedät mikä se on) ja plussaa on myös ranskankielen taito.

Vaadin naiselta myös yleissivistystä, sinun tulee olla selvillä Star trekista, Babylon 5:stä, Stargatesta, Battlestar Galacticasta jne. Lyhyesti sanottuna, olet perillä scifistä, mutta myös TV:n huumoriohjelmat ovat sinulle tuttuja (MacGyveria ei pidä unohtaa). Sinun tulee osata siteerata näitä ohjelmia, osaat heittää dialogien pätkiä keskusteluun ja osaat jatkaa niitä, jos minä aloitan.

Klingonien kieltä naisen on osattava tai ainakin hänen on oltava valmis sitä opettelemaan, sillä mikäli päädymme avioliiton satamaan, niin kirkkotoimitus pidetään klingoniksi. Naisen tulisi myös osata lukuisia sivistyssanoja, ainakin tietää mikä on uomo universale, sillä minä olen sellainen ja toivon sinunkin olevan.

Naisen tulisi myös olla hyvä laittamaan ruokaa, toisin sanoen, sinun tulisi tietää hyvät pizzeriat, joista voi soittamalla tilata ruokaa kotiovelle tai sitten tiedät netistä palveluita, joista voi tilata ruokaa. En sentään ole niin vaativa, että sinun tulisi itse osata kokkailla (paitsi Mariskan tyyliin), mutta jos siihen kykenet, niin se on iso plussa.

Nainen, mikäli tunnistit näistä vaatimuksista itsesi, niin ota yhteyttä!



19 kommenttia:

  1. Tulipas heti mieleen Maajussille morsian, jonka sitten mainitsitkin, maajusseissa on ja oli maajaanoja, niin mitäs morsiota ne etsis. (no sulhoa, yleensä)

    Miestutkija (kaikkea sitä tutkitaankin, onko myös naistutkija?) Arto Jokinen sanookin hyvin keinoja on enemmän, tekee ihmisistä myös valikoivampia. Aina halutaan löytää uusia mahdollisuuksia. (Parempia?)
    Nirsoudesta olen paljon kuullut.

    Victoria on hyvin maanläheinen nainen, ei saa unohtaa punastelevaa ujoa lastenhoitajaa, jonka prinssi Charles iski, tulevaksi kuningattarekseen, jos Luoja olisi suonut. (Olen Diana-fani)

    Tuo kauneimmat, seksikkäimmät etc. syynä voi olla se ettei miehet paitsi hörhöt uskalla lähestyä.
    Kerran kuulin että yks piti pelottavana mua, kun piti mua niin itsenäisenä..wht??!
    Eikö itsenäiset naiset kelpaa, itse haluan vain turvallisen miehen, johon luottaa, ulkonäkö on sivuseikka, noh peppu pitäisi rekisteröidä, hjuumoria!

    Maalla pohj. pohjanmaalla oli just noita 8-10 lapsisia perheitä. (Uskonto) naapuristossa.

    Kolme vanhempaa on varmasti yleistyvä trendi.

    Nörden deitti-ilmoitus, muistankin tuon! xd
    Jos tuossa on 6 vaatimusta, täyttäisin 5,5, kelpaisinko?
    Onko muuten sinkkuelämä riettaampaa?

    -CE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä jotkut Jaanatkin jää maalle, mutta usein Jussit jää.

      Kummaa, netti on pullollaan deittipalveluita, mutta kumminkin sinkkuus yleistyy. Vanha sanonta kertoo, ettei se vaihtamalla parane, mutta kumminkin noin joka toinen avioliitto päättyy eroon.

      Ensimmäinen avioliitto solmitaan hiukan päälle 30-vuotiaana ja erotaan noin 40-vuotiaana. Tähän yhtälöön, kun lisää parhaat iät lasten tekoon, niin eipä jää montaa vuotta, jos aikoo tehdä lapset avioliitossa. Nykyään vielä (vain) noin 56 %:a lapsista syntyy avioliitossa. Toki sitten avioliittoja solmitaan, kun lapsi on tullut.

      Jos totta puhutaan, niin en itse oikein tajua, kun Suomessa hehkutetaan (varsinkin Ruotsin) kuninkaallisia. Onhan meillä Sale! =)

      Kauniit naiset on usein jo varattuja - se on yleinen oletus. Mies, joka ei koe olevansa komea adonis, ei viitsi edes yrittää kaunista naista - paitsi ne hörhöt.

      Jos jonkun mielestä kolme vanhempaa on liikaa, niin mites on sitten uusioperheet, niissä on neljä vanhempaa - hyvässä lykyssä =)

      Nörtinkään ei kannata nirsoilla, joten 5,5 riittänee =)

      Rietas sinkkuelämä... sitä en tiedä, mutta ainakin Jonnan ja Antin villi sinkkukesä meni pilalle.

      Poista
  2. Lontoossa asuva Anna Heaton on käynyt kahden viime vuoden aikana 77 kertaa ekoilla treffeillä. Ikävä kyllä häntä ei ole vielä onni kohdannut, ja hän on edelleen niin sanotusti vapailla markkinoilla. Anna kertoo olevansa hieman nirso, ja siihen hänen mukaansa tutustuminen on tyssännyt.

    VastaaPoista
  3. Minusta on surku kun mennään naimisiin (ja lapsiakin tulee) erotaan, ei yhtään kestetä pientä aallokkoa, no okei on muutamat syyt jotka saisi minut vanhanaikaisesti ajattelevan eroamaan, yksi muutamasta on, yksikin lyönti on liikaa.

    Ruotsin kuninkaalliset ovat lähimmät kuninkaalliset.
    Sale, onko hän se puolivallaton, Sale on jees pressa.

    Yrittänyttä ei laiteta.

    Niinhän sitä sanotaan, kolmas pyörä liikaa.

    Bra^^

    Aijaih luulin että Jonna löysikin Antin tilalle uuden rakkauden, huh, onneksi ei.

    Tuo Anna H.. hänhän on treffiterroristi.

    -Ce

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraava kirjoitukseni taitaa käsitellä avioeroja tietystä kulmasta ja vähän muutakin jännää. Näin olen suunnitellut. Kummasti nyt on tullut ideoita koskien perhe-elämää.

      Poista
  4. Jakaminenhan on tällä hetkellä trendikästä. Sanoo teatteriohjaaja. (MyBaby)
    Voimme vuokrata loman ajaksi toisen kodin, tai kutsua yksityisen ihmisen ajamaan meidät paikasta paikkaan.
    Voi olla mahdollista testailla ja kokea erilaisia elämäntapoja, jopa yksityisiä, esim. lapsistakin tulisi yhteisiä.
    Lapsettomat haikailevat perheen perään, perheelliset muistelevat aikaa ennen muksuja.

    Lehdessä oli että saa testata laittamalla naimisiinmeno päivämäärän tai vuoden ja näkee montako liittoa on samana vuonna tullut, ja kuinka moni on eronnut.

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuokralapsi, tuli mieleen huutolaiset =)

      Kom-teatterin MyBaby.

      (oletko huomannut tämän kirjoituksen taulukon efektiä, kun vie hiiren osoittimen sen päälle?)

      Poista
  5. Voi kauheus..lapsia, sairaita, vanhuksia ja vammaisia huutokaupattiin.
    Itselle tuli mieleen taiteenvuokraus, hienoja tauluja pystyi vuokraamaan joksikin aikaa kotiinsa.

    Juur tuon jutun luinkin lehdestä.

    (Olen, klikkasin turhaan :D )

    -C

    VastaaPoista
  6. Tuostakin leffasta nuin kauan, hyvä leffa vois katsella uudelleen.

    MyBaby on parodia siitä miten nykyään kaikki ihmisen elämänalueet voidaan jakaa muitten kanssa.
    Ei se kuitenkaan tarkoita dystopiaa, vaikka ydinperheen malli olisikin ihanne.

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraava kirjoitukseni ehkä niputtaa nämä muutamat kirjoitukset yhteen ja löytää perimmäisen syyn, miksi syntyvyys laskee.

      Poista
  7. Sitä ootellessa.
    Itse kiinnostaa kovasti miten helppoa Suomessa olisi hankkia laps tai kaks tai sen kolmanneenki.
    Jenkeissä yhdenkin lapsen hankinta tulee superkalliiksi.

    Kiinassa taas ollut pitkään vuosina 1979–2015, yhden lapsen politiikka. Vasta pari vuotta sitten luovuttu lapsimäärästä.
    Toki poikkeuksia oli aiemmin, mutta julmaa se että ylimääräisestä lapsesta joutui maksamaan n. 15000 euroa sakkoa, tai ei heitä otettu rekisteriin, ei saanut julkista koulunkäyntiä, tarhapaikkaa, isona työtä, tai sosiaaliapua.

    Jos kiinalaisisä saa tänäpäivänä neuvoa toista perheenperustamisesta, hän sanoisi, ennenkuin hankit lapsia, ajattele kolmea asiaa, rahaa, rahaa ja rahaaa.
    Kiinassa on myös oikea synroma, jos lapsenlapsi syntyy ja jos perhe saa toisen lapsen isovanhemmat syöksyvät heille asumaan, vaikka lapsenperhe asuisi muilla mailla.
    Sen takia monelle syntynyt kammo hankkia sitä toista lasta.
    Sanovat 不是

    Suomessa on just tapetilla ettei lapsenlapsi saisi yllätyskyläillä, kun mummu haluaa harrastaa sex ja kaikkea.

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinassa havahduttiin, että siellä on liikaa miehiä. Kun yksi lapsi oli sallittu, niin haluttiin poikia, koska tyttöä ei nähty niin arvokkaana. Tyttölapsia katosi kummasti (surmattiinkin) ja tähän sitten päätyivät, väestö miehistyi - oli pakko sallia enemmän kuin yksi lapsi.

      Poista
  8. Ikääntyneiden solmimat avioliitot yleistyvät.

    VastaaPoista
  9. Iltalehden vertailu paljastaa, että erityisesti Itä-Suomessa on paljon kuntia, joissa syntyvyys laahaa maan keskiarvon alapuolella.

    VastaaPoista
  10. Tekoälyn avulla luodut deittihahmot voivat kohta syrjäyttää oikeat ihmiset seurustelukumppaneina.

    Tällainen ei ainakaan nosta syntyvyyttä, voi jopa lisätä sinkkujen määrää. Eihän tällainen voi olla ratkaisu, jos ei kumppania löydy, niin "jutellaan" aivottomalle sovellukselle. Eihän se voi olla edes seurustelukumppani nuorelle ihmiselle. "Kohtaamisesta" jää niin paljon asioita pois, ei ainakaan syntyvyyttä näin saada nousuun. 150 vuoden päästä ihminen kuolee sukupuuttoon ja vain deittisovellukset jäävät keskustelemaan toisilleen.

    Vanhuksille tuosta voisikin olla hyötyä, kunhan deitit muutetaan seuraa pitäviksi ystäviksi, eikä pääpaino ole virtuaaliseksissä.

    VastaaPoista
  11. Syntyvyyden rajuun laskuun vaikuttavat muun muassa parisuhteiden lyhyt kesto ja kumppanin puuttuminen.

    VastaaPoista
  12. Asiantuntijan mukaan yhä useampi haluaa elää nykyisin sinkkuelämää omasta tahdostaan.

    VastaaPoista