keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Syrjäseudulta aktiivimalliin

Laki työttömyysturvan aktiivimallista tuli voimaan 1.1.2018. Aktiivimalli joutui heti vastatuuleen, sillä aktiivimallia vastustava kansalaisaloite keräsi nopeasti vaaditut 50 000 allekirjoitusta. Samoihin aikoihin kansanedustajien sopeutumiseläkettä vastustava kansalaisaloite sai myös vaaditut 50 000 allekirjoitusta - vastaveto aktiivimallille. Ammattiliitotkin toivoo, että hallitus tulisi järkiinsä. Osa kansanedustajistakin kritisoi aktiivimallia ja osa puolustaa. Eräs äänekkäimmistä aktiivimallin puolustajista on entinen SDP:n jäsen Juhana Vartiainen, joka kylläkin poistui SDP:n riveistä sen jälkeen, kun vertasi työttömiä rikkaruohoihin - Juhana Vartiainen edustaa nykyään Kokoomusta. Näitä hänen rikkaruohojaan on paljon, sillä Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä voi todellisuudessa työllistyä 270 000 työttömästä.

Vaikka Kokoomuksen edustaja onkin antanut ymmärtää, että Kokoomus ei seiso jokaisen Juhana Vartiaisen kommentin takana, niin tuo 40 000 luku näyttää oikealta, kun vertaa avoimiin työpaikkoihin, joita oli vuoden 2017 lopulla noin 34 300 työpaikkaa. Matti Vanhaseen hirttäytynyt pääministerimme Juha Sipilä nimittää Suomen yrityksiä ja työnantajia lampaiksi, jos eivät löydä 200 000 ihmiselle joka toinen viikko kolmen tunnin työjaksoa. Eräällä toimitusjohtajalla menikin Juha Sipilän jutuista kuppi nurin. Tässä kirjoituksessa on jo mainittu rikkaruohot ja lampaat, mitähän vielä.

Työttömiä on noin 270 000 ja Juha Sipilä vaatii 200 000:lle edes pätkähommia. Juhana Vartiainen puolestaan päästää suustaan, että 270 000 työttömästä vain 40 000 voi työllistyä. Meillä on noin 34 000 avointa työpaikkaa ja edes noin 200 000 pitäisi työllistää jotenkin. Lukuja katselemalla, voi todeta, että Juha Sipilä yrittää nyt työntää nelikulmaista palikkaa ympyrän muotoiseen aukkoon - mahdoton tehtävä. Sama Juhana Vartiaisen kohdalla, vaikka 40 000 onkin lähempänä 34 000. Vartiainen käskee muuttamaan työttömiä työn perässä, jos omalla paikkakunnalla ei ole töitä. Monella työttömällä on perhettä, niin eipä se muuttaminen ole aivan helppo ratkaisu, puoliso ja lapsetkin kuuluu pakettiin. Kohtuutonta on vaatia, että puoliso lähtee pohjoisista etelään töihin ja jättää muun perheen. Kehitysmaissa näin kyllä tehdään, lapset jopa jäävät keskenään, kun vanhempien täytyy liikkua kauaksi työn perässä, mutta eihän se toimi Suomessa. Toisaalta, jos joku työtön sattuu omistamaan oman talon, niin eipä siitä äkkiä myydä taloa ja muuteta. Aktiivimalli voi toimia Suomen eteläosassa, mutta eri juttu on Suomen pohjoisosissa. Etelässä riittää kaupunkeja ja mahdollisia työpaikkoja, mutta entäs jossain Kittilän perämetsässä, siellä tuskin on niin paljon mahdollisuuksia.

Aktiivimalli kiihdyttää suomalaisten pakkautumista etelään, pohjoinen ja ns. syrjäkylät autioituu. Ihmiset pakotetaan etelään ja suuriin kaupunkeihin, maaseutu kuolee. Valtaosa suomalaisista asuu Oulun alapuolella. Näin ollen Suomea voisi pienentää reilusti, linjalla Oulusta (vähän sen yläpuolelta) alaviistoon itärajan Otrosjärven rajapyykille (Nurmeksen ja Kuhmon välimaastossa). Linjan eteläpuolella olisi Suomi ja pohjoinen osa olisi esim. Lappimaa (Lapland). Nyt Suomi olisi noin puolta pienempi, mutta Suomen hallituksen mieliksi väestöntiheydeltään ystävällisempi ajatellen työllistymistä - turha aines poissa. Lappimaa olisi täysin oma valtio ja samalla ratkeaisi myös saamelaisten syrjinnät, kun heillä olisi täysin oma maa, jonka pääkaupunki varmaan olisi Rovaniemi. Lappimaassa olisi oma väestöntiheys ja työllisyysluvut. Suomelta poistuisi kyllä Joulupukki, mutta ei voi mitään. Johonkin tällaiseen nykyinen hallitus pyrkii, siltä vaikuttaa. Mikäli Suomen jakamista ajatellaan Kelan näkökulmasta, niin silloin jakolinja menisi Hamina-Kittilä -linjaa. Tällä jaolla Suomi pääsisi eroon Itä- ja Pohjois-Suomen sairaasta ja köyhästä alueesta valtaosin.

Työministeri Jari Lindström myöntää, ettei aktiivimalli ratkaise Suomen työttömyyttä. Haluaako työtön jotain kolmen tunnin pätkätöitä ja leikkaa-liimaa -kursseja? Epäilenpä, että kunnon pysyvä palkkatyö kiinnostaa enemmän. Aktiivimalli ei ota edes huomioon hakuaktiivisuutta, vaan pelkän tehdyn "työn". Susi jo syntyessään.

4 kommenttia:

  1. Aktiivimalli on hölmöläisten peitonjatkoa!

    Minusta kaikki työkyvyttömäksi leimatut ihmiset pitäis olla eripiirissä missä terveet työttömät..Usea työkyvytön on oikasti eri tavoin työkyvytön, ja ei voi osallistua aktiivimalliin, luin että nämä ovat väliinputoojia.
    Heitä rokotetaan jos eivät voi osallistua aktivointiin...
    Pakotetaan sairaat aktiivimallin piiriin, joku heittänyt että eiks puhelinmyyntiä voi tehdä vaikka sängyssä maaten, ei tiennyt itkeekö vai nauraako!

    Ei taida auttaa että laittaa allekirjoituksia aktiviimallin vastustukseen ja kansanedustajien eläkerahastoon ja mikä se kolmas olikaan...
    Saa nähä kun ammattiliitot suunnittelevat perjantaille mielenpahoitusta ehkä se on harjoitusta tulevaan laajaan yleislakkoon.
    About 60% ihmisistä on allekirjoittaneet aktiivimallin kumoamiseen.
    En kykene ymmärtämään miksi sitä ei ole jo kumottu, etsitty inhimillinen ratkaisu.

    "Valitusportaat ovat hallituksen juonessa mukana."

    "Aktiivimalli on ajatuksena ihan ok, mutta suurin virhe on tehty siinä, että se on huonosti valmisteltu, keskeneräinen ja liian nopeasti nuijittu päätös. Asiaan ei ole perehdytty kunnolla ja työstettäessä on vain kopioitu Tanskan mallia, vaikka sekään ei toimi kunnolla. Aktiivimalli ei tarjoa mitän muuta kuin keppiä, vaikka työllisyyden parantamiseksi pitäisi nyt tarjota porkkanaa, opastusta, koulutusta ja tukea"...jatkan: Työkyvyttömät eri paikkaan! (Kuntoutustuki tahi eläkepäätös.)

    Juhana Vartiainen mäkeen apinamäeltä, menköön päikkäröimään omalle kotisoffalleen! Varsinainen sammakkojen päästelijä koko herra.

    Tästä taas alkuun, jos työttömiä on 270 000 niin arvelen 40% olevan työkyvyttömiä, ne kun siivottaisiin eri osastolle, tilastotkin kaunistuisi.

    Minusta pätkätyöt pitäisi kieltää lailla!
    Ei semmoisesta ole kuin haittaa, onneksi en ole sitä polkua tallustellut.

    On se surullista että pohjoisesta pitää tulla työn perässä vetelään etelään. EI Suomessa!
    Pitäis päinvastoin olla.
    Ihan hyvä ehdotus tuo Lappimaa/Lapland..kerrankin saisi saamelaiset touhuta itsekseen, ja ottaa rajalla pääsymaksut kaikilta turisteilta, myös muualta Suomea tulevat, jotka menevät joulupukin pajalle.

    Ajattele jos meillä Suomessa olisi kuten esimerkiksi näin kuin Meksikon syrjäkylillä asuvilla nuorilla naisilla, jotka joutuvat lopettamaan koulut kesken 15v, koska pitäisi tienata rahaa perheelle, ja jos ei halua varhain naimisiin ja miehen elätettäväksi, (Myös korkea väkivalta on yleistä, eikä vaimot uskalla lähteä miehen luota toimeentulon takia), ainoa ulospääsy on nuorilla naisilla matkustaa pääkaupunkiin Méxicoon, ja pääkaupunkiseudulle, vaikkei osaisi espanjaakaan, siellä suurin osa näistä on kodinhoitajina, yli 90% ovat naisia, ja koska heillä on huono tai olematon koulutus, heidän oikeuksiaan on helppo polkea, 75% kodinhoitajista tienaa max 100 dollaria päivä.
    Harvalla on edes työsopparia.

    Kodinhoitajat eivät saa työstään minkäänlaista eläkettä.
    Ja nää on alkuperäiskansoja, joita on 11 miljoonaa eli 10% meksikolaisista, ja nämä puhuvat nãhuetlinkieltä. He myös kokevat rasismia.

    Vuonna 2013 perustettiin Méxicon ydinkeskukseen ammattiliitto, mutta harvat tietää tuosta, osa ei uskalla mennä, pelko työpaikan menetyksestä, mutta jäseniä on parituhatta, osa hakenut apua koettuaan henkistä tai fyysistä väkivaltaa, sex ahdistelua.
    Vaikka kodinhoitajat ovat Meksikossa kiinteä osa, he ovat näkymättömiä, heidän asemastaan ei puhuta, eikä kunnioitusta ole.
    Laissa kodinhoitajista mainitaan vain parin lauseen verran poikkeuspykälässä.

    Tuosta ylläolevasta yhtäläistä on meillä rasismi ja ollut se että oliko se alle 23v tehdystä työstä ei kertynyt eläkettä, ja jos hoidat omat lapset, et saanut eläkettä.
    Hyvä että muutos on yo asioihin tehty.
    "Vuosina 2005–2016 eläke kertyi 18-vuotiaasta alkaen. Vanhat ikärajat vaikuttavat vielä pitkään monien eläkkeeseen, sillä työeläkelait eivät muutu takautuvasti."

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylen Perjantai - Kuka on köyhä? -ohjelmassa (noin 33 min kohdilta eteenpäin) oli vieraana Kyösti Kakkonen, joka omistaa kerrostalon. Kyöstin mielestä Suomessa ei ole köyhiä eikä rikkaita. Mikäli köyhällä ja työttömällä on aikaa keskellä päivää hoitaa lasta ja rapsuttaa koiraa, niin silloin köyhyys ja työttömyys on ihmisen oma valinta - työtä tekemällä rikastuu. Kyösti lähti myös vertaamaan nepalilaista köyhää, joka elää dollarilla, suomalaiseen köyhään. Näin ollen, hänen mielestään Suomessa ei ole köyhiä.

      Mutta kun noin ei voi verrata. Köyhyyttä tulee verrata oman yhteiskunnan sisällä. Suomessa köyhyysraja on, kun tienaa alle 1185 €/kk (1 aikuinen). Kyösti on itsekin ollut varmasti joskus köyhä, mutta irtaantunut jossain vaiheessa Paavo Väyrysen tapaan kauaksi todellisuudesta - samoin myös Trump. Kyösti ei näe köyhän työttömän todellisuutta. Kyöstin nouruudessa oli aika, jolloin pystyi vain kävelemään tehtaaseen ja kaikki sai jotain töitä, mutta maailma on muuttunut ja ei se maailma enää toimi niin - tehtaat on paljon automatisoituneet jne. Ei tänään niin vaan pääse kiinni töihin, työttömyys ei ole oma valinta nyt. Tohtori-tason koulutuksellakin on vaikea löytää töitä.

      Kelan osalta aktiivimalli on jotenkin hölmöläisen puuhaa. Leikattuja tukia korvataan toisella tuella.

      Poista
  2. Työttömien mahdollisuudet täyttää aktiivimallin ehdot vaihtelevat hurjasti - katso oman alueesi tilanne.

    VastaaPoista