sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Lastensuojelun raportti Tanhupallosta

Huom. tämä on fiktiivinen kirjoitus fiktiivisestä hahmosta.

LASTENSUOJELUN RAPORTTI
pvm: 11.3.2018

HENKILÖTIEDOT
Henkilön nimi: Tanhupallo
Syntymäaika: 2.2.2012

PERHE
Äiti, isä ja sisko.

Taloudessa asuu myös (just) vankilasta vapautunut eno.
Kuvioissa pyörivät myös naapurin Timppa ja äidin pikkuserkku Tuire sekä mummi ja ukki.

YLEISTÄ
Kyseessä on kuusi (6) vuotta nuori oleva tyttö. Hänen nimi on Tanhupallo, erikoinen nimi, mutta kyseessä saattaa olla nykymuodin mukainen sukupuolisensitiivinen nimi. Tässä kohtaa on hyvä huomauttaa, etten ole kysynyt hänen sukupuoltaan, ulkoisesti hän näyttää feminiiniseltä - tyttönä pidän siis.

Tanhupallo päätyi minun asiakkaaksi noin 8 viikkoa sitten, kun Putous-nimiseen viihdeohjelmaan ilmestyi hortoilemaan silloin vielä 5-vuotias lapsi. TV-katsojat huolestuivat tämän lapsen kohtalosta ja monet ottivat yhteyttä tapauksen vuoksi lastensuojeluun. Vielä ei ole selvinnyt, kuinka Tanhupallo aina päätyi oikeaan aikaan Putous-ohjelmaan. Hän ei edes tiedostanut olevansa ohjelmassa. Susanne Päivärinnan haastattelussa tuli ilmi ettei ole koskaan kuullutkaan Putouksesta.

Tanhupallon tapaus on hieman traaginenkin kuin koko yhteiskuntamme kiteytettynä pieneen lapseen. Tanhupallo elää paljon omissa maailmoissaan, mutta on välillä pikkuvanha. Tanhupalloa ei ole ollut helppo haastatella, sillä hän harvoin vastaa itse kysymykseen suoraan, mutta juttua kyllä piisaa.

Tanhupallo taitaa olla isän ja äidin ns. iltatähti, sillä hänellä on noin 16-vuotias isosisko. Tanhupallo on digiajan uhri, koska isä ja äiti katsovat paljon TV:tä ja ovat kiinni tietokoneessa, iPadissa ja kännykässä. Tämän vuoksi Tanhupallo eksyikin Putous-ohjelmaan, kun vanhemmilla ei ollut aikaa lapselle. Tanhupallon todellinen ystävä tuntuu olevan hänen lemmikkinsä karvamato, jota hän vetää narun päässä. En ole lähemmin tutustunut karvamatoon, mutta pahoin pelkään, että kyseessä on ollut alunperin perheen lemmikkikoira. Koirasta on enää jäljellä vain osa häntää. Tanhupallo on vetänyt perässään koiraa, mutta kukaan ei ole muistanut huolehtia siitä, joten on nääntynyt pois. Tanhupallon defenssi on sulkenut pois mielestä koiran ja korvannut sen karvamadolla.

Tanhupallon vanhemmilla on vähän aikaa lapselleen, mutta kumminkin Tanhupallo näyttää saaneen hyvin ruokaa. Tähän viittaa sekin, että naapurin täti on sanonut Tanhupalloa "maakappaleeksi" eli kokoonsa nähden pyöreyttäkin on havaittavissa. Tanhupallo puhuu paljon mummista ja ukista, jotka ehkä asuvat aika lähellä Tanhupalloa. Mummi ja ukki saattavat syöttää Tanhupalloa usein - vanhemmilla ei ole aikaa tehdä Tanhupallolle ruokaa.

Tanhupallon käytöstä selittää paljon hänen kotiolot. Vanhemmat vain tuijottavat eri laitteiden ruutuja, unohtaen usein Tanhupallon. Tanhupallon äiti on myös vierittänyt lapselleen painavia salaisuuksia, kuten sen, että äidin ollessa kylvyssä, jolloin naapurin Timppa oli antanut äidille jalkahoidon. Samoihin aikoihin oli selvinnyt, että isällä oli ollut jo vuosien ajan suhde äidin pikkuserkkuun Tuireen. Äiti ja isä riiteli tosi paljon. Isä oli lähtenyt käymään Prismassa, eikä ollut kuulunut takaisin päiviin. Joten naapurin Timppa oli muuttanut Tanhupallolle äidin seuraksi - ehkä isä oli tavannut Prismassa Tuiren.

Noin viikon päästä isä oli tullut Prismasta kotiin ja nähnyt naapurin Timpan sohvalla röhnöttävän. Jolloin isä oli tuumannut Tanhupallolle, että nyt hän kyllä tuulettaa äidin vaatteita ja tavaroita. Tanhupallo oli karvamadon kanssa katsoneet, kun äidin vaatteet ja tavarat olivat hienossa kaaressa lenträneet ulos pitkin pihaa tuulettumaan. Jostain syystä naapurin Timppa oli juossut takaovesta ulos ilman kenkiä, sekös oli naurattanut Tanhupalloa kovasti. Myöhemmin äiti ja naapurin Timppa olivat keränneet hyvin tuulettuneet vaatteet ja tavarat pihamaalta, mutta jostain syystä vieneet ne naapurin Timpan taloon. Illalla isän seuraksi oli ilmestynyt Tuire, joka oli nukkunut ja kuorsannut yön isän vieressä. Aikaisin aamulla Tanhupallo oli ehkä saattanut käydä nyppäämässä Tuiren kuorsauskiskot omiin leikkeihinsä, mutta niin ei kuulemma olisi saanut tehdä.

"Wau!" oli sanonut Tanhupallo, kun oli tajunnut, että nyt hänellä onkin kaksi kotia vierekkäin. Äidin ja Timpan sekä isän ja Tuiren talot. Näin lastensuojeluvirkailijana minulle tulee mieleen myös kysymys, kuka onkaan Tanhupallon oikea isä? Sillä jos isällä ja Tuirella on ollut salasuhde jo vuosia, niin yhtä hyvin samoin on voinut olla äidillä ja naapurin Timpallakin.

Jo ennen kuin Tanhupallo oli saanut kaksi kotia, oli heille muuttanut asumaan myös eno eli äidin veli. Eno oli just vapautunut vankilasta.

Koska Tanhupallon perhe on hyvin epämääräinen, niin ei ole ihmekään, jos Tanhupallon tulevaisuuden suunnitelmat ovat samaa luokkaa. Tanhupallon omien sanojen mukaan hän menee isona Hottiksiin, jossa tapaa aikuispoikaystävän. Menee naimisiin Meidän häät -ohjelmassa. Testaavat parisuhdetta Temptation island -ohjelmassa. Sitten eroavat, jonka jälkeen Exät rannalla -ohjelmaan. Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan, jossa tapaa uuden miehen ja saavat vauvan. Tanhupallolle jää raskauskilot, uusi mies ilmoittaa Tanhupallon Rakas sinusta on tullut pullukka -ohjelmaan ja se ärsyttää Tanhupalloa. Kostaa miehelleen ja menee Grillit huurussa -ohjelmaan. Sen jälkeen jää eläkkeelle ja menee Sohvaperunat -ohjelmaan. Tanhupallosta tulee isona peruna.

Tanhupallon tulevaisuuden suunnitelmista tulee hyvin ilmi, että perheessä televisio on suuressa roolissa. Isän ja äidin suhdesotkut ovat johtaneet siihen, että Tanhupallo kokee hänellä olevan kolme poikaystävää Superhessu, Risto Räppääjä ja Brad Pitt - kovin on polyamorista. Olen huolissani, kun Tanhupallo elää ympäristössä, joka loitontaa Tanhupallon todellisuudesta ja toisaalta tekee hänestä myös pikkuvanhan. Myös lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on ollut huolissaan Tanhupallosta.

Tanhupallon mukaan hänen vanhempensa saavat vähän palkkaa ja he ovat köyhiä. Heillä ei ole varaa ostaa Tanhupallolle leluja, vaan ne askarrellaan itse. Toisaalta Tanhupallo on antanut ymmärtää, että he ovat menneet konkurssiin. Konkurssin syynä on ollut ehkä Tanhupallon syntymäpäivät, joissa oli ollut lapsivieraiden lisäksi myös enon kaveri Jore ja Joren yksi hoito Lissu. Tämäkin on hyvin huolestuttavaa, Tanhupallon syntymäpäivillä pyörinyt enon jotain vankila-ajan hämäriä ystäviä "hoitoineen". Enon vaikutus Tanhupalloon on varmasti ollut syynä, että Tanhupallo on varastanut naapurin Pipsan kimalleliiman ja syönyt Tuiren tosi kallista huulipunaa. Tanhupallo syytti valehtelusta ja varastamisesta karvamatoa - vaikka tiesi, että itse oli syyllinen. Enon ja Joren oppeja on varmasti myös se, että Tanhupallo kertoi osaavansa puhua sveitsiä ja tuimalla ilmeellä tokaisi "shveitsen slöt!". En tiedä mitä tarkoittaa, mutta saksalta kuulosti. Tanhupallo osaa puhua myös sekavaa ruotsia ja omasta mielestään ranskaa, kun sanoo "Patee, HK-blöö".

Aina, kun olen tavannut Tanhupallon, niin hänellä on ollut päällään lasten balettiasu ja päässään tiara sekä jaloissa nalletossut. Olen pohtinut, että huolehtiiko kukaan Tanhupallon vaatteista, eikö heillä ole varaa muihin vaatteisiin? Balettiasu selittyy sillä, kun äidin tietokone sanoi (äiti lukenut siis netistä), että Tanhupallon on pakko harrastaa balettia, vaikka hän itse haluaisi harrastaa pingistä. Baletin lisäksi Tanhupallo käy sirkuskoulussa tiistaina ja keskiviikkona. Maanantaisin Tanhupallolla on fysioterapia, koska pienempänä häneltä on jäänyt konttaamisvaihe välistä pois. Tanhupallo oli ryömintävaiheen jälkeen oppinut kävelemään. Vanhemmat oli lukeneet tietokoneelta, että ruotsalaisen tutkimuksen mukaan tällainen voi johtaa koulussa oppimisvaikeuksiin. Näin ollen Tanhupallon täytyy opetella uudestaan konttaamaan. Toisinaan Tanhupallo käveli kuin humalainen, ehkä tämä motorinen häiriö johtui tuosta konttaamisvaiheen puuttumisesta.

Tanhupallolla ei mene kovin hyvin sirkuskoulussa, hän ei osaa vielä kärrynpyörää, koska on iso pää ja lyhyet kädet - pää osuu aina ensimmäisenä maahan. Toivon ettei baletissa murskata Tanhupallon tulevaisuutta sanomalla, että hänellä on paksut pohkeet ja lyhyt kaula. Tällainen voi johtaa lapsuudenajan traumaan ja aikuisena Tanhupallo päätyy Nousu-nimiseen viihdeohjelmaan käsittelemään lapsuuttaan. Baletin ja sirkuksen lisäksi Tanhupallo on kertonut harrastavansa muurahaisia, purkkaa, kuperkeikkoja, tarroja ja karvamatoagilyatia.

Tanhupallolle on kerrottu, että he ovat köyhiä ja naapurin Pipsan vanhemmilla on rahaa kuin roskaa. Itse en ole aivan varma Tanhupallon vanhempien köyhyydestä, ehkä kyse on jostain muusta. Baletti ja sirkuskoulu eivät kuulosta kovin halvoilta harrastuksilta sekä äiti ja naapurin Timppa kävivät lomalla Arabi-erimaatteissa (varmaankin Yhdistyneet arabiemiirikunnat) - olikohan joku lemmenloma. Tällainen kuulostaa siltä, että Tanhupallon vanhemmilla on kyllä rahaa, mutta jostain syystä eivät käytä sitä Tanhupalloon, paitsi harrastuksiin, joissa Tanhupallo on poissa kotoa ja poissa jaloista. Tanhupallon isosiskoakaan ei paljon näy enää kotona, koska hänellä on punkkari poikaystävä, joka näyttää mummin mielestä riikinkukolta.

Konkurssia tai ei, niin Tanhupallon suku on yrittäjiä. Sisko yrittää lukioon, äiti yrittää jaksaa, eno yrittää raikastua (raitistua) ja mummi yrittää saada ukkia hoitokotiin. Tämä mummi ja ukki -kuviokin minua arveluttaa, isovanhemmat katsovat paljon Tanhupallon perään. Ymmärtääkseni ukilla on Alzheimerin tulehdus (Tanhupallon sanoin). Mummi joutuu siis katsomaan Tanhupallon lisäksi myös ukinkin perään, joka on välillä aika höppänä. Välillä ukki sanoo ihan viisaitakin asioita, kuten "Hyvällä mielikuvituksella voi mennä lomalle milloin vaan ja mihin vaan". Toinen ukin ääripää on lausunut ei-niin-viisaita, kuten "Se on ihan sama mitä me täällä yritetään, kun kumminkin meistä kaikista tulee kuitenkin epäonnistujia". Toisinaan mummi väsyykin ukkiin ja toivoo, että ukki menisi Hornantuuttiin. Jolloin ukki toivoo, että mummi menisi edes joskus huitsin nevadaan. Tanhupallo on kertonut, että torstaina ja perjantaina isällä on aina spöönauts. Mikäli olen oikein tulkinnut, niin tämä spöönauts on sama kuin burnout eli työuupumus. Ei isälläkään hyvin mene, kun noin tarkasti on aina burnout, selvästi tarvitsisi psykiatrista apua.

Eräänä päivänä äiti oli toivonut, että kaikki maailman miehet menisi sinne, missä pippuri kasvaa. Kun tämä kantautui isän korviin, arveli hän, että naapurin Timppa oli kadonnut kuin pieru Saharaan. Sitä en saanut selville Tanhupallon kertomuksista, että oliko Timppa häipynyt omasta talostaan ja jättänyt sen Tanhupallon äidille. Isä ja Tuire ovat varmaan edelleenkin yhdessä. Onhan tämä kyllä hieman erikoinen järjestely, isä ja äiti muuttivat erilleen, mutta eno eli äidin veli jäi asumaan isän luo, jonka nykyinen naisystävä on äidin pikkuserkku Tuire. Äiti asui jonkin aikaa naapurissa Timpan kanssa, mutta Timppa häipyi jostain syystä johonkin ja äiti jäi asumaan Timpan taloon. Tanhupallon isosisko pääsi lukioon toiselle paikkakunnalle ja käy viikonloppuisin moikkaamassa niin iki-ihanaa pikkusiskoaan Tanhupalloa. Yhdessä askartelivat pelonestokiikarit, Tanhupallon ei enää tarvitse pelätä pimeää.

Viimein kaikki oli hyvin ja Tanhupallo pääsi äitinsä kanssa hampurilaiselle.

RATKAISUTAVOITTEET
Lastensuojelu seuraa Tanhupallon tilannetta vielä toistaiseksi. Positiivista on, että Tanhupallo voi tavata päivittäin äitiä ja isää. Tanhupallo on esikoulussa, mutta harkitsemme tarvitseeko Tanhupallo toisenkin esikouluvuoden. Tanhupallo itse tuumii, jos ei huvita, niin Tanhupallo ei mene kouluun. Tässä on otettava huomioon Tanhupallon sekava historia.

Viranomaiset saivat yhteyden Timppaan. Timppa on tällä hetkellä Thaimaassa ja oli siellä tavannut jonkun Sui Hing nimisen naisen ja aikoo pysyä Thaimaassa pidemmän aikaa. On sovitttu, että Tanhupallon äiti voi asua Timpan talossa virallisesti. Äiti on luvannut muuttua ja olla paljon paljon enemmän Tanhupallon kanssa - Timppakaan ei ole enää kuvioissa häiritsemässä. Äiti ja isä pyrkii olemaan puheväleissä, jotta voivat järkevästi hoitaa Tanhupalloa yhdessä. Tarvittaessa vanhemmat tulevat saamaan yhteiskunnalta hoitoapua Tanhupallolle.

Toivomme ettei isä ota enää heti aamusta kaljaa ja eno kossua. Autamme isää saamaan hoitoa työuupumukseen ja ohjaamme enon tahojen luokse, jotka avustavat löytämään oman asunnon. Näin pyrimme turvaamaan Tanhupallolle tasapainoisen kasvuympäristön.

Ukille etsimme paikan hoitokodista ja järjestämme mummillekin apua arkeen tarvittaessa.

MITÄ TANHUPALLO OPETTI MEILLE
Mää oon tämmöne ja sä oot tommonen ja kaikki on semmosia kuin ne on.


Tämän raportin kirjoitti lastensuojeluvirkailija:
Jacke

4 kommenttia:

  1. Mutta missä on Strösseli, huhutaan että Strösseli sai kesken näytöksen sairaskohtauksen, ja näytös keskeytettiin, paristot vaihdettiin (aaa paristot)
    Onko karvamato päällystetty Strösselillä?
    Onko karvamato itse Strösseli?

    -C Asijantuntijako

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Putouksen sivuilla kyllä mainitaan Strösseli, mutta oikein muuta en tiedä siitä.

      Tiedän vain, että Strösseli on Nonparellin serkku.

      Poista
  2. Tanhupallon oma ohjelma tuntuu siltä kuin olisi käynyt lobotomiassa.

    VastaaPoista